Guide Om Inspiration Kurser Priser Prøv en måned gratis Log ind

Beskrivelse af Type 7

enneagramtyper Jan 01, 2017

Selvopfattelse

Entusiastisk, fri sjæl, spontan, munter, ivrig, udadvendt, eventyrlysten og energisk.

Overordnet beskrivelse

Type 7 har brug for at vide, at alt er muligt, og at der er frihed til at lave sjov og have en munter oplevelse. Forklaringen på dette er, at 7’eren – i højere grad end de andre typer – har glemt, at livet findes lige her og nu og ikke i fremtiden eller i forventningens glæde over, hvad der kommer til at ske. 7’erne har glemt at opleve livets små mirakler, mens de sker, og er hele tiden på vej efter nye oplevelser og muligheder. 7’eren tror, at stilhed og tavshed opløser deres ego, og derfor haster de rastløst videre for at nå alt det, som de måske ville have undgået ved blot at stå stille og lytte til vinden.

Type 7 har øvet sig på at undgå at stå stille og mærke det overvældende i nuet ved at sætte ting i gang og have så mange bolde i luften, at det i sig selv bliver til en spændende udfordring. De har et mod og en appetit på livet og er konstant på vej mod den næste oplevelse. Dette betyder, at de sagtens kan planlægge en spændende dykkerferie og gå og glæde sig over, at de skal sejle ud med en hurtiggående gummibåd, der med sine 35 knob pisker havet op for at bringe dem til et ukendt område med særligt farlige eller interessante sortspidsede hajer. Når de endelig er kommet frem og er dykket ned og har set den første haj, så begynder en ny tanke om, hvordan det ville være at tage på trekking i Tibet, og mens de er 20 meter under havets overflade, er de allerede i gang med at planlægge den næste oplevelse. En af forklaringerne på dette er, at de faktisk har brugt oplevelsen, når de endelig ankommer til den. Dette sker ved, at de på forhånd har planlagt og indlevet sig så ihærdigt i oplevelsen, at den faktisk har mistet sin smag eller er opbrugt, når den så sker i virkeligheden. Man kunne påstå, at den typiske 7’er aldrig lever livet, da 7’erne altid er på vej til den næste oplevelse og dermed ikke opdager, hvad der sker lige her og nu. De kan sammenlignes med den baby, der skriger på mad, og når det så ikke går hurtigt nok, får skreget sig så uhæmmet vild, at den ikke fatter, når maden er lige foran dens næse. Dette hysteri eller denne blindhed for det virkelige i tilværelsen er en del af 7’erens tilgang til livet. Det at kunne nå at opdage, hvad der findes lige her og nu, er en af 7’erens mange lektier.

Type 7 repræsenterer evnen til at mærke livet uden at have sat tingene i gang. 7’erne vil helst være dem, der er igangsætterene, for at sikre, at der sker noget, og at de bliver mættet med oplevelser. De er den sjove og underholdende type, der altid har en kvik bemærkning, og som altid kan sætte fut i en fest. Det er dem, der altid placeres ved bordet med den kedelige og døve tante Oda, for så er man sikker på, at hun ikke keder sig. Selv om de ønsker at tage den røde klovnenæse af, er forventningerne til dem som underholdningsleverandør så stor, at det er lettere at sætte næsen på og fyre den af. 7’erne er dem, der oftest har fyret en kvik bemærkning af, hvor andre har taget sig til hovedet eller krummet tæer af skam eller flovhed. Situationen kan være vennen, der er kommet på hospitalet med et brækket ben, fordi en lastbilchauffør ikke så sig for. Ved mødet med den lidt maste, nedkørte og midlertidigt invalide ven kunne 7’eren finde på at sige, ”Nå det var da godt du ikke blev kørt over på langs!” eller ”Den cykel var heller ikke noget at samle på alligevel!” Meningen er god nok – de ønsker at skabe en munter stemning – men mange gange mangler de en fornemmelse for, hvad andre oplever som en opmuntring.

Type 7 har øvet sig i at lave sjov, når tingene bliver alvorlige. Formålet er at undgå at føle den sårbarhed eller smerte, der kan følge med det alvorlige. Denne flugt fra det alvorlige er en flugt fra essens, idet det er lettere at vedligeholde et ego, der er muntert, ubekymret og grænseløst. Type 7 er god til at flygte fra nuet eller virkeligheden og har ikke opdaget, at de fleste ting sker, når de sker, og at der er rigeligt med oplevelser til alle. Virkeligheden er, at livet er noget af det mest fantastiske, der findes, så storslået og rigt på nuancer, varianter og intensitet, at det ikke vil være muligt at opdage eller lære det hele at kende på et helt liv. 7’eren ville mangle adrenalin-suset, men vil kunne mærke et endnu større sus, hvis de blot stoppede op og opdagede det mageløse og intense i nuet. De hører til hovedtyperne og har deres tanker fyldt med planer og ideer. De er særdeles nyttige at have med til brainstormingsmøder eller møder, hvor der skal findes på ny kreative ideer. Men de skal lære at standse deres ide-rigdom, når opgaven skal udføres.

Type 7 udviser en bekymring over, om der mon er tid til det hele. Denne bekymring stammer således fra tabet af evnen til at være til stede her og nu samt evnen til at mærke, hvordan nuet påvirker dem selv og andre mennesker. Gennem etableringen af egoet har 7’erne opbygget mønstre, der skal sikre, at de har det sjovt, lever et ubekymret liv og får afprøvet så mange muligheder i tilværelsen som muligt.

Denne følelse af bekymring, som vi alle som barn har oplevet, når vi opdager, at fødselsdagen er ved at slutte, eller når klokken er ved at blive sengetid, har sat dybere spor i type 7 end i de andre typer. Bekymringen og rastløsheden kan ud fra 7’erens perspektiv sammenlignes med barnet, der går i gang med at bygge en hule uden at vide, om der er brædder nok til at bygge hulen færdig; eller barnet, der skal ud og gå på isen blot for at se, om den kan holde; eller barnet, der både ser tv, hører radio, taler med vennerne i telefon og laver lektier samtidig og påstår, at det sagtens kan koncentrere sig fuldt ud om alle fire ting. Det barnlige og ubekymrede i at prøve ting af og eksperimentere med mulighederne kan hurtigt blive begrænset af sovetider, skoleklokken, lektier eller oprydning, og dette fremkalder bekymringen i 7’eren for, om der mon er tid nok til at prøve det hele. Alle børn har oplevet dette, men specielt for type 7 er denne begrænsende adfærd, der hæmmer det legende, muntre og eksperimenterende blot endnu et bevis på, at man selv må sætte gang i tingene og sikre, at man får prøvet så meget af som muligt.

Beholderen skal fyldes op med handlinger, der er muntre, ubekymrede, energifyldte og utallige og alt, hvad der skal til, for at 7’eren kan mærke suset ved tilværelsen.

Grundlæggende frygt og overbevisning

At være begrænset af nogen eller noget.

‘Jeg er overbevist om, at jeg har retten til at gøre de ting, jeg har lyst til, når jeg har lyst til dem’

Højt niveau

Her vil type 7 være frie og tilfredse. De vil være muntre, energifyldte, energiske, ekstatiske og taknemmelige. De vil være praktiske og realistiske, samtidig med at de vil søge nye eventyr og nye stimulanser. De vil optræde ikke-dømmende og repræsentere en stor rummelighed over for andre holdninger og ideer. Hvis du relaterer dig til Type 7 og du har læst helt her ned til i teksten, så kunne det tyde på, at du er på niveau over middel.

Lavt niveau

Her vil type 7 være barnlige, korrupte, uforudsigelige, udbrændte, uansvarlige, bitre og tungsindige. Deres kommunikation vil være spydig og ondsindet, og de vil udvise dødsforagt.

Positive bidrag

Type 7 inspirerer de andre typer med en livsenergi og umættelig sult på grin og oplevelser. De er umiddelbart ubekymret, og hvem ville ikke være foruden bekymringer? De minder os om, at livet er frydefuldt og fyldt med store overvældende oplevelser, hvis blot vi evner at være til stede, når de sker.

På et højt niveau har 7’eren lært at være til stede i nuet og have indlevelse i sine egne og andres følelser. For at kunne lære dette, har 7’eren trænet sig i at mærke, hvordan andre mennesker har det, ved at eftergøre deres følelser i sig selv. 7’erne har opdaget, at en tur i skoven sagtens kan tage en hel time ved at gå rundt og nyde hver kvadratmeter på de første 100 meter af skovbunden. De har endvidere lært kunsten at vente – vente på, at tingene sker af sig selv.

Close